Vineri, 27 Octombrie 2017 14:06

Conferința “PNDR 2014-2020 în sprijinul agriculturii și dezvoltării rurale din România”

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea de Management pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, în parteneriat cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a organizat conferința ”PNDR 2014-2020 în sprijinul agriculturii şi dezvoltării rurale din România".  Evenimentul a avut loc în incinta târgului internaţional INDAGRA, la ROMEXPO, Sala Mihai Eminescu.

La conferinţă au participat Alexandru Potor, Secretar de Stat, Florentina Tudor, Director General al Direcției Generale Dezvoltare Rurală - Autoritatea de Management pentru PNDR, Adrian Ionuț Chesnoiu, Director General al AFIR, Constantin Bîrcă – Director General Adjunct al APIA, , precum și alți directori din cadrul DGDR și ai agențiilor de plăți din subordine – AFIR și APIA.

În deschiderea conferinței, secretarul de stat Potor a subliniat impactul major al Programului Național de Dezvoltare Rurală asupra dezvoltării spațiului rural românesc, asupra agriculturii și a serviciilor conexe sectorului agricol. Printre subiectele abordate menționăm: punctarea obiectivelor MADR legate de absorbția cât mai mare a fondurilor europene într-un ritm cât mai accelerat, analiza importanței Programului Național de Dezvoltare Rurală, bilanțul gradului de absorbție, elementele cheie pentru atingerea obiectivelor propuse și anume echipa, simplificarea procedurilor interne, stimularea direcțiilor strategice - propuneri legate de modificarea PNDR. Secretarul de stat, Alexandru POTOR a felicitat echipele AM PNDR, AFIR și APIA pentru implicare și pentru eforturile conjugate depuse în atingerea țintei de absorbție stabilite.           

Potor a declarat că mulțumită acestor eforturi România a avut capacitatea să absoarbă, per total în anul 2017, peste 3.3 mld Euro din fonduri europene aferente pilonului I și II din Politica Agricolă Comună.

În continuare, secretarul de stat a punctat că pentru prima dată s-a reușit a se demonstra că și sesiuni deschise pe parcursul anului 2017 (martie–mai) au putut primi un răspuns record din punct de vedere al selecției, fapt care a dovedit eficiență și rapiditate în analiza. A fost facută o scurtă referire la restructurarea și simplificarea procedurilor interne de lucru, punându-se accent pe faptul că AM PNDR, AFIR și APIA au colaborat și conlucrat în acest demers, reușind astfel să simplifice și să îmbunătățească o parte din proceduri, acest proces fiind considerat unul neîntrerupt, necesar pentru a accelera implementarea programelor.

Secretarul de Stat a declarat că, deși accentul se pune pe gradul de absorbție financiară a fondurilor, se acordă importanță și măsurilor Programului Național de Dezvoltare Rurală care pot aduce calitate investițiilor din mediul rural, așa numitele măsuri soft.

Secretarul de Stat a reiterat faptul că obiectivul MADR și al structurilor din subordine este de menținere a ritmului actual de implementare a PNDR care, potrivit cifrelor disponibile la luna iunie, indică faptul că România ocupă locul trei la nivel european din 28 țări membre în ceea ce privește volumul nominal absolut de surse financiare absorbite din pilonul II.

Ca ultimul aspect din discursul său, secretarul de stat a făcut referire la Politica Agricolă Comună și la faptul că România va prelua conducerea Consiliului European în anul 2019. Pentru aceasta se fac eforturi în vederea pregătirii preluării și susținerii în condiții și cu performanțe foarte bune a sarcinii de a gestiona lucrările Consiliului European.              

Dna. director general al AM PNDR Florentina Tudor a menţionat că, în cursul anului 2017, au fost active 36 de (sub)măsuri (29 implementate de AFIR, 6 de APIA, la care se adaugă Asistența tehnică). În anul 2017, începând cu luna februarie s-au lansat apeluri în valoare de 1,86 mld. euro (alocarea licitată s-a accesat in proporție de 174%, fiind depuse proiecte în valoare de 3,24 mld. euro).  Suplimentar, în cadrul GAL-urilor, s-a demarat implementarea strategiilor de dezvoltare locală (sM 19.2) fiind disponibili 440 mil. euro. Calendarul 2017 mai prevede lansarea de apeluri în trimestrul 4 în valoare de 156,05 mil. euro pentru sM 1.1, sM4.1a, sM6.5, sM16.1 și sM16.1a.

A anunţat, de asemenea, că, cumulat, valoarea plăților efectuate din FEADR conduce la un grad de absorbție FEADR de 30%.

La rândul său, directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, a făcut un succint bilanț al activității AFIR, al gradului de realizare a obiectivelor trasate, recunoscând eforturile susținute realizate de echipa sa, și a subliniat că, pentru a avea succes în implementarea Programului Național de Dezvoltare Rurală, este extrem de importantă crearea unei relații tripartite: angajat AFIR, beneficiar și consultant.

Directorul Chesnoiu a declarat că una dintre prioritățile AFIR este aceea de a oferi consultanță beneficiarilor, de a se apleca îndeosebi asupra procesului de implementare a proiectelor, vizând finalizarea acestora, în beneficiul tuturor părților implicate, pentru a susține dezvoltarea durabilă a mediului rural.     

Printre alte teme de interes dezbătute în cadrul conferinței amintim măsurile de prevenire a riscurilor în agricultură, plățile pe suprafață și schemele de calitate.